5 potravin, které nám zbytečně barví zuby
Krásný a zářivě bílý úsměv chce mít každý. Někdy ale naše zuby svítí spíš žlutou barvou. Jindy zase mají nádech do šedé. Takovým chrupem se nikdo chlubit nechce! Za nažloutlou nebo jinak zbarvenou sklovinu si někdy můžeme my sami. Vybíráme si totiž potraviny, které nám chrup zbytečně zbarvují.
Káva
Černá káva patří snad mezi nejznámější barviče. Kromě skvrn na bílém ubrusu, nám káva dokáže nepěkně pošpinit i zuby. Jenže málokdo z nás si život bez ranní kávy dokáže představit. Do boje za zářivě bílý úsměv bychom měli v tomto případně povolat kartáček a po šálku horkého nápoje si zuby vyčistit. Jako rychlá záchrana poslouží i žvýkačka bez cukru.
Červené vino
Hodí se například ke zvěřině nebo aromatickým sýrům. Červené víno má v oblibě spousta z nás. Jestliže ale chceme bílé zuby, měli bychom se mu spíše vyhnout. Červené víno totiž také nepříznivě působí na pigment našich zubů. Ústa bychom měli mezi popíjením vína proplachovat i neperlivou vodou. Po dopití sklenky je na místě ihned zamířit do koupelny a zuby vyčistit. Z dlouhodobějšího hlediska je pro naše zuby lepší se červenému vínu vyhnout úplně.
Obarvené limonády, nanuky nebo lízátka
Obarví bonbon, zmrzlina nebo limonáda, kterou zrovna pijeme náš jazyk? V tom případě si můžeme být jistí, že nám zbarví i zuby. Nemusíme si toho na první pohled ani všimnout. Tyto potraviny také můžou poškodit nebo naleptat naši sklovinu. Místo chemicky žluté limonády bychom měli raději sáhnout po sklence čisté vody.
Správně nám zuby vybělí jen profesionálové
Zažloutlou barvu zubů bychom nikdy neměli řešit sami. Nešetrnými přípravky a bělícími pastami si může chrup velmi poškodit. S vybělením nám vždy pomůže zkušený stomatolog. Klinika Mediestetik nabízí například speciální nosiče pro domácí bělení zubů. Ty jsou vyráběny každému na míru, aby bělící gel působil jen tam, kde má. Například systém Pure Whitening je ověřenou metodou, jak bělit zuby s garancí výsledku a trvanlivosti.