Jaké nože by se neměly v kuchyni postrádat?
Nože jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Při výběru příborů, hrnců a talířů bychom rozhodně neměli zapomínat na nože jako takové, jelikož nože jsou opravdu nepostradatelné. Bez nich bychom jen stěží připravili tak vynikající pokrmy, jaké v kuchyni dokážeme vykouzlit. V současné době navíc drtivá většina lidí připravuje pokrmy z různých koutů zemí a každá země ke svým pokrmům potřebuje trochu jiné nože. Podívejme se na typy nožů, které by měly mít v naší kuchyni své místo.
Ať už budete kupovat jakýkoli nůž, měl by mít čepel z nerezové oceli. Důvodem je fakt, že v nerezové oceli se nachází chrom, který úspěšně odolává korozi. Sice nedělá z nože nůž imunní vůči oceli, ovšem zdárně jí odolává.
Kuchařský nůž
V kuchyni by rozhodně neměl chybět kuchařský nůž, tedy nůž zhruba patnáct až pětadvacet centimetrů dlouhý. Má klasický tvar, jeho zaměření je univerzální. Jinými slovy se může použít doslova na všechno.
Nůž na maso
Nůž na maso neboli řeznický nůž se hodí ve chvíli, kdy připravujete k obědu flákoty masa nebo když případně chcete maso z uzenářství ještě více naporcovat. Řeznické nože mají daleko pevnější ocel než kuchařské univerzální nože, často se nezaleknou ani chrupavek nebo kostí.
Filetovací nůž
Tento nůž je určený hlavně k filetování ryb. Jeho čepel je velmi úzká a dlouhá zhruba dvacet centimetrů. Dokáže krásně oddělit od kůže rybí maso, aniž by došlo k jakýmkoli ztrátám. Díky tomuto noži snadno oddělíte i maso od kostí.
Nůž na zeleninu
Malý nůž se zahnutou špičkou, to je nůž na zeleninu, který dokáže hravě nakrájet jakékoli druhy zeleniny. Jeho špička je ideální k vykrajování kazů i z ovoce. Je to velmi praktický nůž, který rozhodně nedáte z rukou při přípravě zeleninových salátů.
Nůž na pečivo
Tento nůž je dlouhý zhruba pětadvacet centimetrů a má vlnkované ostří. I díky tomu se snadno pečivo rozkrojí či nakrájí i za zcela čerstvého stavu.