Pěstujeme avokádo

Pěstujeme avokádo z pecky. Jak na to?

Když se řekne slovo “avokádo”, lidé milující zdravou výživu jásají. Kdyby se však řeklo slovo “hruškovec přelahodný”, nikdo neví, o co jde. A ono je to jedna a ta samá rostlina, respektive se jedná o rostlinu a její plod. Zatímco hruškovec přelahodný je rostlina, avokádo je plod, které je možné si vypěstovat, tedy pokud se vám podaří vypěstovat si zmiňovanou unikátní rostlinu. Mnozí lidé už přišli na to, jak si svůj vlastní hruškovec vypěstovat, jiní stále nevědí, jak na to. Ono to však není vůbec těžké.

Pokud nepatříte k lidem, kteří ví, jak avokádo vypěstovat, poradíme vám. Stačí, když budete mít k dispozici pecku z dobře zralého avokáda. Je logické, že pěstování avokáda začíná v obchodě, když si avokádo kupujete.

V ideálním případě kupte plod, který bude měkký a také velmi pružný. Poté začněte s klíčením.

Jak avokádo naklíčit?

Vše, co potřebujete, je pecka ze zralého avokáda. Pecka musí být dobře očištěna od dužiny, vhodná je papírová utěrka. Na internetu se setkáte s tím, že pecku musíte propíchnout a že musí být ponořená ve vodě, jenže máme jiný, trochu efektivnější způsob. Stačí, když pecku dáte do propustného substrátu, který budete udržovat neustále vlhký, Je nutné pecku avokáda umístit špičkou nahoru. Pecku zasaďte do hloubky asi dva a půl centimetru.

Pokud budete substrát udržovat neustále vlhký, máte vyhráno. Ideální je, když dáte květináč k topení, dávejte si ale pozor na to, aby substrát nevyschnul.

Co je základ úspěchu?

Základem úspěchu je tedy teplo a také vlhko. Pokud avokádo necháte v místnosti o teplotě pětadvacet stupňů Celsia, máte vyhráno. Stejně tak doporučujeme nechat avokádo stále ve vlhké půdě. I vzdušná vlhkost tomuto plodu prospívá.

Rostlinu je nutné pravidelně zalévat, nejlepší volbou je dešťová voda. Květina se zalévá shora do květináče, nikoli do misky pod květináčem.

You may also like...